Dodjelom nagrada i priznanja u Vinkovcima su u petak 28. listopada završeni 28. Dani Josipa i Ivana Kozarca. Riječ je o književno-znanstvenoj manifestaciji koju su 1995. godine utemeljili Slavonska naklada “Privlačica” iz Vinkovaca, Društvo hrvatskih književnika, Vukovarsko – srijemska županija, grad Vinkovci i Hrvatske šume.

Na ovogodišnjim Danima Josipa i Ivana Kozarca nagrada za životno djelo otišla je u ruke Julijane Matanović, nagrada za knjigu godine u ruke Tomislava Šovagovića, a povelja uspješnosti pripala je našem književniku Adamu Rajzlu za knjigu “Zidni sat i druge priče” u izdanju Ogranka Matice hrvatske u Bizovcu i Đakovačkog kulturnog kruga.

Četrnaesta je ovo objavljena knjiga Adama Rajzla u kojoj autor kao sveznajući pripovjedač donosi niz priča, a naziv je dobila po priči Zidni sat koja govori o tragičnom iskustvu progonstva koje je pratilo ljude iz bosanskih i slavonskih krajeva, a metafora sata i života je na fascinantan način prikazana dirljivom slikom „sata koji ide, njihalo se pomiče, ali i dalje ne otkucava kao da žali za svojom vlasnicom.“ Tako je prikazan i život u Rajzlovim pričama. Ide, teče, nekada se ne čuje jak otkucaj, ali ništa se ne može zaustaviti. Sat je kao srce, život je i smrt, kao da nam poručuje pisac.

Adam Rajzl književnik je rođen 11. svibnja 1948. godine u Dragotinu, a više o njegovom životu možete pročitati u intervjuu koji smo napravili s njim prije dvije godine.

Igor Kretonić
Foto: arhiva