Cijeli svijet trenutno strepi nad stanjem u Ukrajini te se iz sata u sat prati svaki potez Rusije. Vladimir Putin ne posustaje u svojim naporima da osvoji glavni ukrajinski grad Kijev, a posebno je u svijetu prije neki dan odjeknula njegova zapovijed generalima da se u pripravnost stavi nuklearno oružje.

Zapovijed je to koja je u šoku ostavila i same generale, ali i postavila pitanje iznad svih nas: Što ako dođe do nuklearnog rata?

Tri su atomska skloništa u Đakovu

Ako dođe do nuklearne opasnosti protokol nalaže bijeg u atomska skloništa, a mi smo provjerili kakva je situacija s njima u Đakovu.

U Đakovu se nalaze tri atomska skloništa: Dom Mate Korodve (V. k. A. Stepinca 10), Centar za kulturu (Kralja Tomislava 13) i sklonište Tržnica (Splitska bb).

O svim trima skloništima vodi se redovna briga te svako odlikom gradonačelnika ima svog voditelja. Redovno se kontrolira stanje u njima, a u slučaju potrebe mogu se dodatno opremiti.

U slučaju nuklearne katastrofe, kao i bilo koje druge, postupa se prema planu djelovanja Civilne zaštite Đakovo.

Upiti o tabletama joda

U brojnim ljekarnama diljem Hrvatske, pa tako i u Đakovu, djelatnici dobivaju sve više upita o tabletama joda. Tablete joda mogu se kupiti samo na recept i koriste se isključivo u slučaju nuklearnih katastrofa. Svjetska zdravstvena organizacija propisala je protokole za korištenje joda u nuklearnim katastrofama i on se primjenjuje u radijusu 15-20 km. Sličan protokol imamo i u Hrvatskoj te stručnjaci poručuju da nema potrebe za panikom te će svi dobiti tablete joda ako za tim bude stvarne potrebe.

Igor Kretonić
Foto: Moje Đakovo