Loading Događaji

« Svi Događaji

  • Ovaj događaj je prošao.

Predavanje – Vlastita soba u Hrvatskoj

8 ožujka @ 18:00

Vlastita soba u Hrvatskoj

Povodom Dana žena Katarina Blažević, knjižničarka i profesorica hrvatskog jezika, održat će zanimljivo predavanje naziva Vlasita soba u Hrvatskoj.

Naziv predavanja inspiriran je esejom Vlasita soba Virginije Woolf. Krajem dvadesetih godina prošlog stoljeća Virginija Woolf objavljuje Vlastitu sobu, nastalu kao dio priprema za predavanje o temi “Žene i književnost” o kojoj je bila pozvana govoriti.

Vlastita soba postala je jedan od temeljnih tekstova feminističke književne kritike zahvaljujući neutaživoj znatiželji Virginije Woolf, njenoj svijesti o spolnoj neravnopravnosti kao praizvoru svih drugih neravnopravnosti u društvu.

Katarina će govoriti o suvremenim hrvatskim književnicama, o tome kako žene u Hrvatskoj pišu i s kojim se problemima susreću. Usporedit će ih s njihovim prethodnicama u Hrvatskoj i svijetu. Potražit ćemo odgovor na pitanje je li danas ženama koje se bave pisanjem lakše nego nekada… Susreću li se s istim problemima kao i književnice prije 100 godina?

Posebno će predstaviti šest suvremenih hrvatskih književnica iz kuta iz kojih ih javnost ne poznaje te preporučiti njihove knjige koje svakako vrijedi pročitati.

 

Izvor|Foto: Gradska knjižnica i čitaonica Đakovo

Detalji

Datum:
8 ožujka
Vrijeme:
18:00
Događaj Categories:
,

Organizator

Gradska knjižnica i čitaonica Đakovo
Pogledajte web stranicu Organizator

Lokacija

Gradska knjižnica i čitaonica Đakovo
Gradska knjižnica i čitaonica Đakovo
Đakovo, Hrvatska 31400 Croatia (Local Name: Hrvatska)
Pogledaj na Google maps-u