Pisali smo već o tome kako đakovački hotel Blaža postaje dom za starije te tako odlazi u povijest njegova 27. godina duga hotelska tradicija.

Dom za starije djelovat će pod imenom “Blažin dom”, a Blaženka Spajić potvrdila je za Glas Slavonije kako svoja vrata otvara od 1. travnja.

Iza pretvaranja hotela u dom za starije stoji privatna inicijativa, ali ustanova je sve s više od 20 smještajnih jedinica i podliježe Zakonu o ustanovama i Zakonu o socijalnoj skrbi.

Tako “Blažin dom” zahtijeva ravnatelja, koji se također bira natječajem, uostalom kao i medicinske sestre, njegovateljice, fizioterapeut, čistačice. Svi natječaji raspisani su pri Hrvatskom zavodu za zapošljavanje.

Angažiran je i liječnik, kao i psihijatar, koji, kaže Spajić, u dom dolaze jednom tjedno.

“Kapacitet u pokretnom dijelu je 50 osoba, a za nepokretne korisnike uređena je dosadašnja desna sala u prizemlju. Sve je preuređeno, prilagođeno, kupljen je novi namještaj. Postojeću smo infrastrukturu hotela prilagodili – restoran u lijevoj sali u prizemlju, kuhinja, “vešeraj” i dr., sve smo novo kupili”, rekla je Blaženka Spajić.

Sobe su jednokrevetne, dvokrevetne, trokrevetne, a tu su i dva apartmana za bračne parove. Svaka soba ima svoju kupaonicu, TV, mali hladnjak. Zgrada ima i prostor za rekreaciju sa spravama i opremom poput bicikla, masažne fotelje i dr.

Vani je ograđen prostor za šetnju korisnika.

Igor Kretonić

Izvor: Glas Slavonije/Suzana Župan

Foto: Hotel Blaža