Od ožujka do lipnja ove godine zagrebačka Galerija Klovićevi dvori organizira izložbu pod nazivom „Oton Iveković – retrospektiva“, na kojoj će se među eksponatima naći i autorova slika „Gorjanska bitka“ koja krasi zid Male vijećnice Grada Đakova. U tu svrhu danas su u grad stigli djelatnici Galerije Klovićevi dvori i Hrvatskog restauratorskog zavoda kako bi sliku na primjeren način skinuli i prebacili u Zagreb.

Okupljene u Maloj vijećnici došao je pozdraviti i gradonačelnik Marin Mandarić:

„Dogovorili smo se s Galerijom Klovićevi dvori kako ćemo im ustupiti sliku za izložbu „Oton Iveković – retrospektiva“ te su danas ovdje gospoda iz Klovićevih dvora i Hrvatskog restauratorskog zavoda koji su došli sliku skinuti i odnijeti odavde u skladu sa strukom. Nama je kao Gradu bitno da pokažemo što imamo, naše blago na jednoj reprezentativnoj nacionalnoj razini, a s druge strane to je prilika da se slika malo osvježi te ako se ukaže potreba malo restaurira i kad se za koji mjesec bude vratila nazad da zablista još ljepšim sjajem.“

Za sliku se ne zna točno kako je završila u Đakovu te je li ovdje napravljena ili je u Đakovo sklonjena za vrijeme napetih hrvatsko-mađarskih odnosa.

Iz Galerije Klovićevi dvori rekli su kako će ova slika iz 1907. godine biti međi glavnim i najvećim eksponatima na izložbi.

Slobodan Radić, voditelj odsjeka za štafelajno slikarstvo u Hrvatskom restauratorskom zavodu rekao je kako će slika biti na adekvatan način skinuta sa zida, namotana na odgovarajući valjak i prevezena u Zagreb te kako će na isti način biti vraćena. Ukoliko bude potrebe slika će se osvježiti te restaurirati.

Slika, kako je iz samog naziva jasno, prikazuje Gorjansku bitku iz 1386. godine, za vrijeme previranja oko hrvatsko-ugarskog prijestolja. Više o samoj bitci već smo pisali, a sve možete pročitati ovdje.

Igor Kretonić
Foto: Moje Đakovo