Postavši, krajem 2019. godine, vlasnikom  oko 4000 kvadrata kompleksa na križanju korza s Ulicom Katarine Zrinski, gdje je prije djelovala uprava Pan-Trgoprometa, Grad Đakovo angažirao je struku da procijeni stanje i da upute za dalje.

Tvrtka iz Osijeka izradila je konzervatorsku studiju čiji je zaključak kako se stari dio zdanja uz korzo, dio u ulici Katarine Zrinski i dimnjak trebaju sačuvati, a sve ostalo novije gradnje što je u dvorištu treba se rušiti.

Kako kaže dogradonačelnik Galić, sada slijede arhitektonska i projektantska rješenja za zdanje. Studija obuhvaća i njegovu buduću namjenu, predlažu se kulturno-turističko-društveni sadržaji, a to je, zapravo, u skladu s vizijom Grada Đakova koji tu vidi novu kulturno-turističku jezgru. Rušenjem objekata u dvorištu moguća je i gradnja novog objekta.

Dio ovog kompleksa je i kuća Reichsmann, o kojoj smo već pisali na portalu, a koju Grad želi pretvoriti u jedno od središta kulturnih i društvenih događanja.

Grad je studiju poslao na doradu, jer se još ne definira točna namjena zdanja, a razmišlja se i o raspisivanju arhitektonskog natječaja kako bi se došlo do što boljih ideja i rješenja za bivši Trgoprometov kompleks. Najbolje ideje i rješenja na natječaju nosile bi i određene nagrade.

Ulica Katarine Zrinski i dalje će ostati dostavna ulica za korzo, tvrdi Galić.

Igor Kretonić

Izvor: Glas Slavonije
Foto: Grad Đakovo