Gradonačelnik Marin Mandarić održao je jutros konferenciju za medije u kojoj se osvrnuo na jučerašnje izjave s konferencije za medije bivšeg gradonačelnika Zorana Vinkovića.

Na jučerašnjoj konferenciji za medije, Zoran Vinković je rekao kako Grad Đakovo godišnje troši 500 tisuća kuna za projekt “Grad skulpture”, što godišnje daje 2 milijuna kuna. Također se osvrnuo na podjelu ruža povodom Međunarodnog dana žena, koju je nazvao dijelom izborne kampanje.

Konferenciju je otvorila Maja Muškić, a zatim je gradonačelnik uzeo riječ:

“Gospodin Zoran Vinković na jučerašnjoj je konferenciji izrekao brdo neistina i obmana te osjećam potrebu da na ovaj način reagiram. Jučer smo opet svjedočili neviđenoj razini ljudske i političke drskosti od strane bivšeg gradonačelnika Zorana Vinkovića, a možda je to i razumljivo s obzirom da nam se približava razdoblje predizborne kampanje. Iskoristit ću i ovu priliku da pozovem sve političke aktere koji žele sudjelovati u izbornoj kampanji da ipak zadrže razinu političke komunikacije. Prilikom ove četiri godine nastojao sam držati jednu visoku razinu uvažavanja drugih osoba, stavova i ideja, ali jednostavno razina laži i obmana koje smo čuli jučer opet me začudila.”

Nije istina da projekt “Grad skulpture” košta 2 milijuna kuna

Prvo se osvrnuo na tvrdnju Zorana Vinkovića kako je Grad Đakovo na projekt “Grad skulpture” potrošio 2 milijuna kuna u zadnje četiri godine:

“Tvrdnja gospodina Vinkovića apsolutno je neistinita te ne vjerujem kako on ne zna pravi podatak s obzirom da je obnašao dužnost gradonačelnika 16 godina u gradu Đakovu te s obzirom da je bio gradski vijećnik u ovom aktualnom sazivu Gradskog vijeća. Jednostavnim pogledom na Izvješće o izvršenju gradskog proračuna za 2018. i 2019. godinu vidljivi su i jasni svi podatci. Gospodin Vinković je i osobno bio prisutan na 14. sjednici Gradskog vijeća održanoj 30. svibnja 2019. godine, kada je Izvješće za 2018. godinu pročitano pred vijećnicima.”

Zatim je krenuo o ciframa:

“Jasno je vidljivo da je Grad na program “Grad skulpture” 2018. godine potrošio 133 tisuće kuna, u 2019. godini nešto preko 3 tisuće kuna, a u 2020. nula kuna. Jednostavnim zbrajanjem dođemo do iznosa od 137 tisuća kuna. Tu je zapravo sva istina i vide se razmjeri tih laži i obmana koje gospodin Vinković želi plasirati u medijski prostor. Ogromna je razlika između 2 milijuna i 137 tisuća kuna.

Dodao je kako ga ne čude takve izjave s obzirom na prošlost Zorana Vinkovića, ljude kojima se okružuje te dvije njegove pravomoćne presude za kaznena djela.

Dokle god sam gradonačelnik dijelit će se ruže na Dan žena

Nakon toga osvrnuo se na primjedbu oko podjele ruža na Međunarodni dan žena:

“Ne znam što bih rekao. Nije to nešto što mi je sad došlo zbog izbora, nego podjelu ruža ženama održavamo već godinama. Briga prema ženama nije nešto što je prigodno samo 8. ožujka, nego cijele godine to živim i promičem, a smatram da ju je na taj 8. ožujka više nego potrebno naglasiti podjelom ruža. Odnos gospodina Vinkovića prema ženama uopće me ne zanima, uostalom, one najbolje znaju kakav je njegov odnos i stav prema nježnijem i ljepšem spolu.”

Dodao je kako je dokaz tome kako je podjela ruža pun pogodak mnoštvo osmijeha na licima žena u Đakovu te da će s tom podjelom nastaviti dokle god bude bio gradonačelnik.

Sve navedene cifre na kraju konferencije potvrdio je pokazavši Izvješća o izvršenju proračuna za 2018. i 2019. godinu.

Igor Kretonić