Jučer, 14 travnja 2021. godine održana je posljednja sjednica Gradskog vijeća Grada Đakova u aktualnom sazivu.

Na početku sjednice, prije aktulanog sata, predsjednik Gradskog vijeća Pavo Cindrić zahvalio se svima na radu te ispričao ako je nekoga uvrijedio u ove četiri godine rada.

Prva je javila vijećnica Ankica Mandić zatraživši micanje s dnevnog reda točaka vezanih uz prostorni plan i generalni urbanistički plan Grada Đakova jer smatra kako je politički nekorektno donositi takve odluke na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća. Istu stvar je tražila i za točke vezane uz odluku o stavljanju van snage odluke o prijenosu nekretnina u vlasništvo Osnovne škole “Ivan Goran Kovačić” te razmatranje zahtjeva udruge za pomoć osobama s teškoćama u razvoju “Neven”. Tražila je glasanje o dnevnom redu te pitala gradonačelnika postoji li šansa da vijećnici zadrže tablete koji su im služili za rad pa makar i uz naknadu.

HNS-ovi vijećnici napustili sjednicu Gradskog vijeća

Rijeć je tada uzeo gradonačelnik Marin Mandarić koji se zahvalio svim vijećnicima na radu u ovom mandatu. Na prijedlog vijećnice Mandić odgovorio je kako misli da dokle god traje mandat Gradskog vijeća ono ima pravo i treba donositi odluke te da nije dobro odgađati ove točke. Što se tiče tableta rekao je kako će se njihov problem riješiti u dogovoru s vijećnicima.

Nakon toga HNS-ove vijećnice Ankica Mandić i Ljiljana Jurjević Pološki napustile su sjednicu Gradskog vijeća.

Na dnevni red zatim su stavljene točke o donošenju V. izmjena i dopuna prostornog plana uređenja Grada Đakova te donošenju III. izmjena i dopuna generalnog urbanističkog plana Grada Đakova. Više o svemu ispred izvođača plana, Zavoda za javno planiranje, rekla je Vanesa Budač. Obje točke prošle su na glasanju.

Aktualni sat započeo je vijećnik Franjo Milković koji je postavio pitanja kada će se staze i ceste oštećene pri radovima na aglomeraciji vratiti u prvobitno stanje budući da su građani već nestrpljivi.

Gradonačelnik je odgovorio kako radovi idu svojim tijekom i polako se privode kraju te kako su radovi sada uglavnom u samom gradu. Dodao je kako bi svi radovi trebali biti gotovi u srpnju, a sanacije cesta trebale bi započeti uskoro. Sanacije staza i kolnih ulaza radit će se tek kada se završe radovi na aglomeraciji.

Vijećnik Ivan Bassi pitao je je li prošlo ocjenjivanje projekata udruga od posebnog interesa za Grad Đakovo te kada će biti potpisivanje ugovora.

Na pitanje mu je odgovorio zamjenik gradonačelnika Robert Francem rekavši kako se udruga u gradu puno i treba vremena kako bi se svi projekti pregledali. Rekao je kako su projekti ocjenjeni, rade se liste, a uskoro će i ugovori na potpisivanje.

Vijećnik Ivica Slišković pitao je gradonačelnika kad će biti zaključena javna nabava i koliki je trošak investicije pristupne ceste jezeru Jošava.

Gradonačelnik je odgovorio kako su osigurana sredstva te riješeni imovinsko pravni odnosi kako bi se mogla dobiti građevinska dozvola za cestu. Građevinska dozvola ishođena je prije koji dan, javna nabava je pokrenuta, a projektantska vrijednost je oko 2 milijuna kuna.

Riječ je zatim uzeo vijećnik Domagoj Perlić koji je rekao kako je licemjerno prozivanje gradonačelnika i Gradskog vijeća za nerad, kada je očito tko je radio, a tko je bio ravan nuli 16 godina.

Sve odluke usvojene su od strane Gradskog vijeća

Nakon što je usvojen zapisnik s prethodne sjednice krenulo se na prijedlog godišnjeg izvještaja o izvršenju proračuna Grada Đakova za 2020. godinu i još 14 prijedloga koji idu uz njega. Prijedlog je obrazložio pročelnik za financije koji je naglasio kako se proračun u 2020. godini nije zaduživao te nije izdavao nikakva jamstva. Dodao je i to kako je grad koristio i sredstva pričuve, odnosno 200 tisuća kuna uplaćenih za pomoć Petrinji.

Unatoč svim nedaćama vezanim uz koronavirus gradonačelnik je izrazio zadovoljstvo realizacijom i izvršenjem proračuna.

Riječ je zatim uzeo vijećnik Ivan Bassi koji je rekao kako bi financijska izvješća, koja su dobili u materijalima za sjednicu, trebala biti opsežnija. Uputio je pitanje ravnateljima gradskih ustanova mogu li gradski vijećnici dobiti iscrpnija izvješća o radu te financijska izvješća.

Izvještaj o izvršenju proračuna Grada Đakova za 2020. godinu je usvojen, a zatim se krenulo na petu točku prijedlog odluke o dodjeli Javnih priznanja Grada Đakova za 2020. i 2021. godinu.

Gradonačelnik je rekao kako je definirano da se Javna priznanja dodjeljuju na svečanoj sjednici Grada Đakova koja se prošle godine nije održala te će se ove godine Javna priznanja dodijeliti i za ovu i za prošlu godinu. Predložene za Javna priznanja možete vidjeti ovdje. Prijedlog odluke prihvaćen je od strane Gradskog vijeća.

Usvojene su i sve ostale točke dnevnog reda, a možete ih vidjeti ovdje.

Čitavu sjednicu možete pogledati ovdje:

Igor Kretonić
Foto: Grad Đakovo