Britanska kraljica Elizabeta II. preminula je danas u dobi od 96 godina. Bila je najdugovječnija britanska kraljica i najstariji monarh na svijetu. Ove je godine proslavila je 70 godina od kako je preuzela britansku krunu.

Elizabeta Alexandra Mary Windsor rođena je u Londonu 21. travnja 1926., a kraljicom je postala 1952. godine nakon što je preminuo njezin otac, kralj Đuro VI.

S 21 godinom udala se za Philipa Mountbattena, sina grčkog princa, s kojim je imala četvero djece: Charles, Anne, Andrew i Edward.

U dugogodišnjoj vladavini proživjela je brojne dobre i loše trenutke, brojne uspone i krize, obavljajući ponizno kraljičine zadatke na svakodnevnoj razini.

Zbog velike ljubavi prema konjima, prije točno 50 godina kraljica je u pratnji princa Filipa i princeze Ane posjetila Đakovo. Ondje je svečano dočekana na željezničkom kolodvoru, odakle se uputila prvo u pastuharnu, a zatim i na Ivandvor. Domaćini su kraljici poklonili žensku narodnu nošnju – zlataru iz Semeljaca, princu Filipu mušku narodnu nošnju, a princezi Ani veliku lutku u slavonskoj narodnoj nošnji.

Igor Kretonić
Foto: Muzej Đakovštine