Ono što je mlađima svakodnevica i nešto što se može obaviti na brzinu, starijima zna biti itekako teško. Svjesni su toga i u Općini Drenje te su za potrebe projekta nabavili kombi vozilo kojim svakodnevno rade prijevoz korisnika.

Pisali smo već o provođenju EU projekta „Zajedno u zajednici u Općini Drenje – briga za kvalitetan život osoba starije životne dobi“. Projekt sada već traje nekoliko mjeseci, a osobama starije životne dobi pomaže se svakodnevno na razne načine.

Projekt u trajanju od 24 mjeseca (5. listopada 2020. do 5. listopada 2022.) financira Europska unija, a u sklopu njega posao su pronašle 4 osobe koje će kroz 23 mjeseca pomagati 60 starijih i nemoćnih na području čitave općine.

Zaposlene osobe na projektu pomoć starijima i nemoćnima pružaju na razne načine, a sve s ciljem njihovog uključivanja u zajednicu, olakšavanja njihovog života te života njihovih bližnjih

Svjesni smo kako godine kod svakoga dođu po svoje, osobi je s godinama sve teže te joj je potrebna briga bližnjih, briga u nekoj ustanovi ili u ovakvim, hvale vrijednim, projektima.

Prijevoz kombi vozilom starijima olakšava svakodnevne situacije

Ono što je mlađima svakodnevica i nešto što se može obaviti na brzinu, starijima zna biti itekako teško. Svjesni su toga i u Općini Drenje te su za potrebe projekta nabavili kombi vozilo kojim svakodnevno prevoze veći broj korisnika.

Najčešće se tu radi o prijevozu do obiteljskog liječnika te prijevozu na razne bolničke pretrage u udaljenija mjesta, ali osim toga zna se korisnicima otići do trgovine po namirnice i do ljekarne po lijekove. Također, korisnike se zna odvesti i do raznih drugih institucija kada trebaju riješiti neke stvari administrativne prirode.

Sve ove stvari inače su starijima bile teško izvodive, morali su ispitivati ostale za prijevoz ili šetati do autobusnog stajališta, a znamo i sami kako su autobusne linije neredovite. Ovako im je život uvelike olakšan, bar što se tiče brige oko prijevoza.

Osim što je korisnicima omogućen prijevoz u vidu vozača, omogućena im je i potpora u vidu pratnje koja cijelim putem ide s njima te im stoji na raspolaganju kao psihološka podrška, ali i kao podrška u obavljanju svih zadataka

Iz Općine Drenje kažu nam kako ovakve transporte obavljaju na svakodnevnoj bazi, a vozaču je raspored krcat. Već sada mogu reći kako je nabavka kombi vozila bila pun pogodak

Projekt se financira iz Europskog socijalnog fonda

Projekt se financira iz Europskog socijalnog fonda u financijskom razdoblju 2014. – 2020. Ukupna vrijednost projekta koji će trajati 24 mjeseca je 1.499.975,00. kuna. Trajanje projekta je 24 mjeseca, od 5. listopada 2020. do 5. listopada 2022. godine.

Igor Kretonić